ponedjeljak, 18. prosinca 2017.

“BOŽJI KRUH”....tradicionalni njemački slatki kruh koji se priprema u božićno vrijeme....



Sastojci:
Tijesto:
  • 500 g glatkog brašna
  • 165 ml mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 350 g grožđica

  • 100 g oguljenih, nasjeckanih badema
  • 1 kockica (42 g) svježeg kvasca
  • 85 g šećera
  • 100 g kandirane korice naranče
  • 80 g kandirane korice limuna

  • 2 limuna, korica
  • 1 mahuna vanilije
  • na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića, anisa i cimeta
  • 5 g soli
  • 100 ml ruma
Za premaz i posip:
  • 150 g maslaca
  • 200 g šećera u prahu
Priprema:

Kandirane korice limuna i naranče pomiješati sa  grožđicama, preliti rumom, pokriti i ostaviti preko noći u hladnjaku. U zdjelu miksera pomiješati brašno i šećer i napraviti udubinu u sredini. Kvasac rastopiti u mlakom mlijeku, dodati u udubinu, pokriti kvasac sa malo brašna sa strane, pokriti krpom i ostaviti dvadesetak minuta. Razrezati mahunu vanilije i istrugati sadržaj, dodati ga zajedno sa koricom limuna. Početi miksati na manjoj brzini, nastavkom za tijesto, dodavajući komadić po komadić maslaca. Sad povećati brzinu i miksati 5 -6 minuta. Na kraju dodati začine, grožđice, kandiranu koricu naranče i limuna, bademe i kratko miksati da se ravnomjerno rasporedi po tijestu.
Zdjelu pokriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da se diže 1 sat. Tijesto premjestiti na malo pobrašnjenu radnu površinu, podijeliti na dva dijela i svaki razvaljati u duguljastu štrucu. Valjkom u sredini napraviti udubljenje, jednu stranu stanjiti pa ju preklopiti prema sredini i rukama oblikovati stollen. Prebaciti stollen na lim obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° C  50-60 minuta, na srednjoj rešetki pećnice. Ako tijekom pečenja gornji dio tijesta naglo rumeni, pokriti ga folijom.Još vrući stollen premazati otopljenim maslacem i obilno posipati šećerom u prahu sa svih strana.Pustiti da se ohladi pa ga dobro zamotati u prozirnu foliju, spremiti u plastičnu vrećicu i ostaviti tjedan dana.

0 komentari:

Objavi komentar