utorak, 21. studenoga 2017.

SOČNI TURSKI KOLAČ SA GRIZOM, NARANDŽOM I JOGURTOM


Sočan, mirisan i mekan a brzo se i sprema.
Sastojci:

  • 2 jajeta
  • 80 gr šećera
  • 60 gr maslaca
  • 250 gr jogurta
  • 150 gr pšeničnog griza
  • 50 gr brašna
  • pola kjesice praška za pecivo
  • 1 veća kašika ribane narandžine korice
  • 1 veća kašika ribane limunove korice

Preliv za kolac:

  • 2-3 kašike šećera
  • 200 ml soka od narandze
  • 1 kesica vanilin šećer
  • 1 kašika cimeta u prahu

Priprema:

1.Kalup za pečenje obložiti sa pek papirom,a rernu ukljuciti na 180°.
2.Jajaj umutiti sa šećerom dugo, dok smjesa ne postane svijetla te pjenušava. Posebno otopiti maslac pa ga izmiješati sa jogurtom.
3.Brašno, griz i prašak za pecivo izmiješati pa dodati ribane korice liumuna i narandže.
4.Sjediniti sve sastojke, sipati u kalup, poravnati pa peći 35 do 40 minuta.
5.Pred kraj pečenja kolača pripremite preliv za kolač. Sve sastojke sjediniti i prokuhati.
6.Pečen kolač,  tek izvađen iz rerne nekoliko puta izbosti čačkalicama, viljuskom ili slamčicom. Vreo kolač preliti sa vrućim prelivom pa ostaviti nekoliko sati da se kolač ohladi a preliv dobro upije.

Posluživanje:
Koristiti organske narandze i organski limun a ako niste u mogućnosti koriste aromu.

0 komentari:

Objavi komentar